BLOG S NAJKVALITNEJŠÍM OBSAHOM V OBLASTI ZDRAVIA NA SLOVENSKU!

Mlieko – Kľúč k zdraviu alebo zdroj chorôb? Pravda odhalená!

Mlieko

Mlieko. Jedna z najdiskutovanejších tém v oblasti zdravia a s ňou spojené otázky. Piť či nepiť? Je zdraviu prospešné? Večný, nikdy nekončiaci problém, na ktorý niet jednoznačnej odpovede. Sto ľudí, sto názorov a nikto nevie komu veriť. V tomto článku sa preto bližšie pozrieme na túto tému, povieme si, ako to s mliekom naozaj je a odhalíme krutú pravdu, ktorú by možno väčšina ľudí vôbec nečakala.

Mliekarenský priemysel a jeho marketing

Mlieko je veľmi citlivá téma. Väčšina ľudí totiž nepozná skutočnú pravdu o mlieku a dokáže sa “do krvi” hádať, že je to potravina veľmi potrebná pre zdravie človeka, výborný zdroj vápnika a nenahraditeľná súčasť stravy. Prečo je to tak? Odpoveď je jednoznačná!

Mliekarenský priemysel je veľký, extrémne silný, rozšírený po celom svete a z pohľadu marketingu, zavádzania ľudí a ovplyvňovania ich názoru odvádza úžasnú robotu. No ide im len o jedno. Presvedčiť každého človeka aby uveril, že mlieko je naozaj zdravé a aby sa v každej krajine predávalo čo najviac a ich zisky stúpali.

Obchod s mliekom nemá konkurenta! Všade vo svete, aj na internete môžete nájsť rôzne propagandy mliekarenského priemyslu vo forme reklám, článkov a videí. Do propagácie mlieka a mliečných výrobkov ročne investujú milióny eur. Tieto propagandy sú tak dokonale vytvorené, že človek nemá inú šancu, iba im uveriť.

Ak nájdete akýkoľvek článok alebo video o tom, že mlieko je zdravé, neverte tomu! Bol to obsah vytvorený buď človekom, ktorý je súčasťou nechutnej propagandy tohto obrovského priemyslu alebo osobou, ktorá bola propagandou zmanipulovaná, uverila jej a nemá kvalitné a hlavne pravdivé vedomosti o tejto téme.

Naozaj je mlieko zdrojom vápnika?

Väčšina ľudí žije v omyle, že mlieko im dodá do tela potrebný vápnik. Už od mala asi každý pozná vetu: “Treba piť mlieko pre silné kosti a zdravé zuby”. No nieje tomu tak!

Budete sa čudovať, ale konzumáciou mlieka vzniká takzvaný vápnikový paradox. Znamená to, že mlieko prekysľuje ľudský organizmus tak veľmi, že telo aby vyrovnalo vysokú hladinu prekyslenia spôsobenú mliekom, musí vápnik z kostí dokonca odoberať. Z toho vyplýva, že konzumáciou mlieka vápnik z kostí skôr ubúda. Takto vzniká veľmi obávaná osteoporóza – rednutie kostí.

Taktiež je dokázané, že pri nadmernej konzumácií mlieka sa znižuje podiel vitamínu D v kostiach, ktorý je veľmi potrebný na vstrebávanie vápnika.

V “mliečnych” krajinách, ako je napríklad Nórsko, Švédsko, Švajčiarsko, kde je mlieko niečo ako národné jedlo, je najvyšší výskyt osteoporózy. Naopak, v karajinách kde ľudia mlieko nepijú, ako napríklad Južná Afrika alebo Ázia, osteoporóza vpodstate neexistuje a nepoznajú tam túto chorobu.

Pre ľudské telo je najlepšie využitelný rastlinný vápnik, pretože má vysokú koncentráciu a vstrebatelnosť. Skvelým zdrojom takéhoto rastlinného vápnika pre ľudí je napríklad kel, brokolica, mak, mandle, strukoviny. V žiadnom prípade nie mlieko!

Jedna známa Hollywoodská herečka raz povedala zaujímavú vetu: “Stále som pila mlieko a nakoniec mi doktor povedal, že mám osteoporózu, ako je to možné?”.

Dávajú nám kravy mlieko?

Ako prvé je potrebné si uvedomiť, že krava má mlieko iba vtedy, keď porodí teľa – svoje mláďa. Tak isto je to aj pri všetkých ostatných cicavcoch na Zemi. Žena má materské mlieko taktiež iba vtedy, keď sa jej narodí bábätko. Preto je nepochopitelné, ako si ľudia môžu myslieť, že krava má mlieko stále. Nieje to pravda! Aby krava mala mlieko stále, musí sa neprestajne dookola oplodňovať. Takto vyťahané kravy potom umierajú veľmi skoro. Krava sa môže pokojne dožiť veku až 25 rokov ale zničené kravy vo veľkochove, inak povedané “stroje na mlieko” umierajú už po piatich rokoch.

Ďalší fakt je ten, že krava nám mlieko nedáva ako si všetci myslia. Ľudia pracujúci v mliekarenskom priemysle jej to mlieko berú a to dosť drsným a brutálnym spôsobom. Ihneď po narodení sa teľa matke okamžite odoberie, aby sa mohlo nadojiť čo najviac mlieka. Teliatko sa mlieka nakoniec ani nedotkne a mlieko, ktoré malo patriť jemu pre zdravý rast a vývin nakoniec skončí na regáloch v obchode. Teľa by bez mlieka bolo choré, tak ho buď dokrmujú umelými náhradami alebo skončí na pulte v mäsiarni.

Ľudia by si už mali uvedomiť, že mlieko patrí teľatám, nie im!

Ďalšie skutočnosti o kravskom mlieku

  • Zvyšuje riziko zlomenín až o 50%.
  • Človek vôbec nie je prispôsobený na to, aby pil mlieko od akéhokoľvek zvieraťa.
  • Zloženie kravského mlieka je geneticky zadefinované a určené pre tráviaci systém teliatok a ich dokonalý vývin, nie na konzumáciu pre človeka.
  • Akékoľvek zviera, ak by pilo mlieko dlhšie, ako určitú dobu po narodení, zahynulo by.
  • Kazeín – mliečna bielkovina, ktorá sa nachádza v mlieku, je veľmi ťažko strávitelná a enzým, ktorý slúži na trávenie tejto bielkoviny sa produkuje u kráv, nie u ľudí.
  • 75% ľudí na celom svete nedokáže tráviť laktózu – mliečny cukor a veľa z nich je dokonca na mlieko alergických.
  • Produkcia enzýmu na trávenie laktózy, ktorá sa nachádza v mlieku, sa zastavuje hneď po dobe kojenia.
  • Mlieko vo vysokej miere zahlieňuje, otravuje a prekysľuje organizmus.
  • Neobsahuje vlákninu, spôsobuje tráviace ťažkosti a zápaly.
  • Je hlavnou príčinou všetkých alergií a dýchacích problémov, hlavne u detí.
  • Obsahuje estrogény a hovädzí rastový hormón, ktorý sa pichá zvieratám pre rýchlejší rast.
  • Žiaden tvor na Zemi nepije mlieko aj v dospelosti, iba človek je taký hlúpy.

Choroby spôsobené mliekom

Mlieko môže spôsobovať veľmi veľa rôznych druhov chorôb, o ktorých by ste ani netušili, že môžu s mliekom súvisieť. Spomenieme si tie najhlavnejšie:

  • Rakovina vaječníkov
  • Ochorenia srdca
  • Cukrovka
  • Skleróza
  • Obezita
  • Rakovina prostaty
  • Osteoporóza
  • Rakovina prsníkov
  • Šedý zákal

Aké mlieko je zdraviu prospešné?

Pre človeka sú okrem materského mlieka v dobe kojenia zdraviu prospešné len (nie kupované ale doma vyrobené) rastlinné mlieka. Tie sú určené ľuďom. Nikdy nie živočíšne!

Živočíšne mlieka ako napríklad najznámejšie kravské, ako už bolo spomínané, sú určené a zložením prispôsobené pre dokonalý vývin mláďata danného druhu zvieraťa a nikdy by sa ani nemali dostať do iného organizmu.

V prírode žiadne zviera nepije mlieko iného živočícha, pretože by si mohlo spôsobiť problémy, dokoca až smrť. Jednoducho ho nepotrebuje a tak isto ho nepotrebuje ani človek. Preto je nepochopitelné, prečo ho vôbec ľudia konzumujú a škodia tým svojmu organizmu. Ľudské telo je síce veľmi silné, odolné a znesie toho veľa ale nikto nevie, kedy sa môžu objaviť prvé problémy spôsobené konzumáciou mlieka.

Veterinári a ľudia pracujúci v ZOO ktorí kŕmia zvieratá veľmi dobre vedia, že si musia dávať pozor na to, aby omylom nedali mlieko od jedného druhu živočícha inému zvieraťu.

Z rastlinných mliek sú najlepšie napríklad: mandľové mlieko, kokosové, ryžové alebo orechové mlieko.

Na výrobu týchto domácich rastlinných mliek a rôznych smoothies vám odporúčame tieto mixéri v super kvalite za rozumné ceny:

https://www.zemzdravia.sk/smoothie-mixer-1

https://www.zemzdravia.sk/smoothie-mixer-2

Ak máte stále nejaké pochybnosti a tento článok vás nepresvedčil, že konzumácia mlieka nieje zdraviu prospešná, pozrite si prosím na záver ešte toto krátke 5 minútové video. (Nezabudnite si nastaviť titulky – video je v anglickom jazyku)

https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=-O33toHyZaM

PS: ak máte iný názor alebo akúkoľvek skúsenosť s mliekom, podeľte sa o ňu do komentárov.

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK

Komentáre
  1. Peter Smelik píše:

    Zo živočíšnych mliek je ktoré najviac vhodné pre ľudský organizmus ?

    • ZemZdravia.sk píše:

      Ako už bolo spomínané v článku, pre človeka je vhodné po narodení materské mlieko a po skončení doby kojenia by mal konzumovať už iba rastlinné mlieka. Živočíšne mlieko od akéhokoľvek zvieraťa by sa do jeho tela nemalo ani dostať. Takže baviť sa o tom, ktoré zo živočísnych mliek by bolo pre človeka najviac vhodné nemá zmysel, pretože bola by to iba polemizácia, ktoré z tých mliek je menším zlom.

  2. viktoria bertova píše:

    Ja nie som úplný odborník..no..mlieko milujem..pijem rak..asi..2..3..dcl..denne…a pijem z casu na cas..aj..kyslé..mliečka..z bio chovu..kozičiek..a..aj občas..aj ich jemné..jogurty..moja strava je viac rastlinná…zelenina..ovocie..ale bielkoviny..neviem stále prijímať..len zo strukovín..cítim z nich ťažobu musím..ich jesť..len ..v malinkom..množstve..jem varenú..i surovú..zeleninu..no len to sa nedá…chýbajú..mi bielkoviny..a mak..strukoviny mi telo odmieta..to sa nedá..len to stále dookola jesť…orechy jem ale len v malom množstve..zabudli ste napísať..že aj orechy…sú..veľmi zdravé..no v malom množstve..pretože veľké množstvo zaťažuje trávenie..sú ťažké…treba si vybrať..trošku zo všetkého..aj mak…čo sa týka rastlinných mliek..tak to som si študovala…povedzte..čo je to za cerstvosť..takého mlieka..ktorý..má trvanlivosť..rok..áno rok…a po ďaľšie..čítala som zloženie..týchto mliek..obsahujú..cukry..skoro všetky..čo ako cukor samotný..je teda riadny..ničič..zdravia..a riadny prekyslovač..organizmu…a po ďaľšie…rastlinné..mlieka v obsahu obsahujú..éčka…veru tak..a emulgátory..aby to rok vydržalo..ciže keď..som si prečítala toto..vrátila som to do regálu naspať…Mliečko pijem celý život..dáva mi silu a energiu..nemám z neho žiadné..problémy…keď som pila..sójové..mlieko..tak..som cítila len vodu..ale žiadnu energiu…pijem aj žinčicu..ktorá..obsahuje..veľmi veľa posilňujúcich..imunitu látok…každý..si sám vyberie..čo mu vyhovuje..

    • ZemZdravia.sk píše:

      Ďakujeme za vyjadrenie názoru. Čo sa týka rastlinných mliek, mali sme samozrejme na mysli jednoduché, doma v mixéri vyrobené. Určite nie z obchodu! Ospravedlňujeme sa, nebolo to v článku spomenuté, ale už je to doplnené.

  3. JAN píše:

    Plne s clankom suhlasim

  4. Stano píše:

    Nie je mlieko ako mlieko a nie je človek ako človek!
    Milujem tieto moderné rady a zovšeobecňovania…
    😛

  5. Pavel Bolješik píše:

    Čo žinčica,bryndza..

    • ZemZdravia.sk píše:

      Na túto tému plus všetky mliečne produkty je potrebný ďalší článok. Ďakujeme za nápad. V skratke vám ale môžme povedať, že z mliečnych produktov je najpriatelnejšia pravá nepasterizovaná ovčia bryndza, a žinčica vďaka probiotickým kultúram (nekúpite ich v obchodoch). Ak si neviete predstaviť život bez mliečnych výrobkov, tak odporúčame konzumovať maximálne tieto dve produkty. Ale aj tak samozrejme s mierou a nie veľmi často.

  6. Vlazsta píše:

    To az teraz niekto nato prisiel nieje to ako s rym bravcovym dotera nezdrave cholesterolove a vsetko zle teraz niekto zistil ze bravcova mast zdravsia nez maso a zdrava je aj slanina komu mame verit asi takto co nam nechuti tak to nejest a.pod

  7. Ján Hombré píše:

    Nesúhlasím s obsahom . Okrem ineho aj preto že nie je mlieko ako mlieko. Osobne pijem surové kozie mlieko a potvrdzujem pozitývny vplyv na moje zdravie .

    • ZemZdravia.sk píše:

      Ďakujeme za komentár a rešpektujeme váš názor. Je super, že momentálne nemáte žiadne problémy spôsobené konzumáciou mlieka. Ide len o to, aby to tak ostalo aj naďalej. Zrejme patríte k 25 % populácie, ktorým sa aj v dospelosti produkuje enzým na trávenie laktózy.

  8. Tibor píše:

    Krava nemá mlieko len keď je tehotná. Je to jej celoživotný produkt.
    Problém nie je v samotnom mlieku viď. článok na stránke nižšie, ale v ovplyvňovaní prírody človekom. Problém je aj v geneticky upravovanej kukurici, alebo pšenici. Bohužiaľ konzumujeme iné potraviny ako naši dedovia.
    Možno o 10 rokov tu budete písať aké sú zelenina a ovocie nezdravé

    https://www.mojavyziva.sk/pravda-o-mlieku-pohlad-z-opacnej-strany/

  9. Tibor píše:

    Ešte dokladám reakciu domáceho chovateľa v inej diskusii. Môj dedo mal tiež kravu a nepamätám si že by mala každý rok teliatko. Po prvom otelení začala krava dávať mlieko a potom sa dojila každý deň.

    príspevok chovateľa v inej diskusii:
    Dobrý deň
    Keď si čítam tieto príspevky je mi do smiechu a zároveň do plaču. Podla mňa tu niektorí komentujú čo vôbec nechovali ba ani nevideli poriadne na živo kravu.Ja mám s tým skúsenosť .V obchodoch podla mňa nieje mlieko ale voda s bielym práškom. Všade je chémia v mliečnych výrobkoch. Ja si dovolím povedať že tam je min. mlieka.Ja si myslím že úcta by sa mala vzdať aj tým čo sa o kravy starajú. Predstavte si kosiť trávu potom ju prevracať v lete pri 30 stupňoch a opäť pri 30 stupňoch ju zbierať ako my ručne . Podľa mňa na Slovensku nieje až veľmi zlé zaobchádzanie s kravami určite sa nájde výnimka ale kde nie.A keď sa teliatko narodí všetko mlieko z kravy mu ide.Odporúčam chovať kravu alebo kravy a potom pohŕdať tými čo sa o nich starajú lebo je to drina.A mimochodom pravé mlieko je velmi zdravé.A dojenie pre kravu nieje až také trápenie ako tu píšu tí ktorí kravu nevideli.Krava ked chce alebo je v strese vám mlieko nepustí.Pre ňu je lepšie ked sa mlieko vydojí.Počas dojenia my dávame jej viac stravy aby bola pokojná čiže ma aj odmenu .Nehovorím že všade sa dobre starajú o kravy ale ani o niektorých ludí nieje dobre postarané napr .bezdomovci a pod.( ktorí su ludia)To by nás malo trápiť viac .A mimochodom krava ma mlieko po narodení teliatka a aj potom a neoplodňuje sa ( neviem ako vo veľkochovoch) ale mlieko ma aj bez oplodnenia .U nás sa niekedy oplodní pretože je s býkmi na lúke.Kravy by sa mali chovať ako niekedy, žiadne oplodňovanie umele ani nič podobné. Ale napisať že že žije v stiesnenych podmienkach v stajni tak to je pritiahnute za vlasy .Nech si dotyčna osoba vezme ku posteli kravu ked sa jej nepáči že je v stajni.Vonku je zima ale krava je v teple v stajni.A cez leto je na velkej lúke žiadne starosti nemá. Čiže písať zle o téme o ktorej človek nevie tak to je smutné. Chovať by sa malo ale tak ako niekedy.
    Ďakujem za prečítanie.

    • ZemZdravia.sk píše:

      Ďakujeme za komentár. Dodali ste nám reakciu chovateľa kravy, ale nemá to nič spoločné s mliekom, ktoré je predávané v obchodoch a ktoré pochádza z veľkochovu. Vo veľkochove sa kravy oplodňujú neprestajne dookola aby vyprodukovali čo najviac mlieka. Čím viac mlieka, tým väčší zisk a preto sa im dokonca dávajú aj lieky a hormóny, aby toho mlieka mali ešte viac. Je nepredstavitelné, aby ich vo veľkochove stále dookola neoplodňovali, pretože potom by niektoré kravy mlieko už nemali, prípadne by ho mali veľmi málo (pre chovateľa stačí) a to by sa okrádali o obrovské zisky.

  10. Ján Hombré píše:

    Takže priznávate, neviem ako ste na to prišli, že 25 % populácie má enzýn na trávenie laktózy. A preto je chybou PRAVÉ mlieko zatracovat sle sa treba postarať aby ĺudia mali enzýny na trávenie laktózy ! A je to .
    ČLÁNOK JE ZAVÁDZAJÚCI !

    • ZemZdravia.sk píše:

      Ako už bolo spomínané v článku, u väčšiny ľudí sa enzým na trávenie laktózy po odstavení od materského mlieka prestave v tele produkovať. Aj keby bola možnosť dopĺňania tohto enzýmu do tela, nevidíme v tom význam a bolo by to úplne zbytočné, pretože pri mlieku nejde iba o laktózu ale o radu ďalších problémov s mliekom spojených a človek kravské mlieko vôbec nepotrebuje. Pozrite si video na konci článku.

  11. Feri píše:

    Podľa mňa je to poriadna blbosť. Ja síce nepijem moc mlieka ale žinčicu a zakysanku, to môžem. A čo sa týka tvrdenia že iné zvieratá v dospelosti nepijú mlieko, skúste postaviť pred ovcu, alebo mačku mlieko. Myslím že o chvíľu tam nič nenájdete

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

  • FACEBOOK STRÁNKA
  • KATEGÓRIE BLOGU
  • NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
  • SOCIÁLNE SIETE
  • ODPORÚČANIE MESIACA
  • NAJNOVŠIE PRÍSPEVKY